Във Велико Търново бе дадено началото на регионалнитесрещи на местната власт и граждани

...
Във Велико Търново бе дадено началото на регионалнитесрещи на местната власт и граждани
Коментари Харесай

От Велико Търново стартираха регионални срещи на местна власт, граждани и главния прокурор Иван Гешев 

Във Велико Търново бе обещано началото на регионалнитесрещи на локалната власт и жители с основния прокурор на Република България Иван Гешев. Кметът Даниел Панов, дружно с десетки поданици на града и района, кметове на обитаеми места от общината и градове вобластта – Горна Оряховица, Свищов, Лясковец, Елена, Павликени, Стражица, Златарица и Сухиндол, председателина общински съвети и общински съветници се включиха вразговора, обхванал редица теми., председатели на общински препоръки и общински съветници се включиха в диалога, обхванал редица тематики. 

Кметът Даниел Панов изиска Прокуратурата да поддържа препоръчаните от Националното съдружие на общините още през 2018-а година промени в законовата уредба, които дават повече пълномощия на локалната власт в две сфери:

– публичен ред и сигурност, като се планува основаване на общинска полиция;

– в региона на придвижването по пътищата: общините да управляват спазването на пътните правила с автоматизирани механически средства, а средствата от санкциите да постъпват като локален доход, който да бъде вложен в системи за сигурност.

Главният прокурор Иван Гешев отговори, че ще поддържа тези начинания, само че решенията се взимат от Народното събрание. А точно в Народното събрание те стоят признати единствено на първо, само че не и на второ четене към този момент четири години.

Срещата е показателна за желанието и от страна на локалната власт, и от страна на Прокуратурата за деен разговор и взаимоотношение, с цел да е по-сигурна средата за всички ни. Като част от това партньорство Прокуратурата и НСОРБ ще създадат обща ексертна група, която да намери възможности и да изготвя законодателни промени за ефикасното решение на наболелите проблеми: битова и стандартна престъпност, пътнотранспортен травматизъм и възстановяване на пътната сигурност, вандализъм върху монументи на културата и публични обекти, запазване на имуществото в слабонаселени, труднодостъпни и отдалечени региони. 

Даниел Панов акцентира, че Велико Търново и обитаемоте места в общината са сред най-спокойните за живеене. Наместно равнище общинската администрация, прокуратурата и Министерство на вътрешните работи работят доста добре. Всяко село има видеонаблюдение и патрул. Десетки са взаимните просветителни и на практика начинания, ориентирани към децата – за пътна сигурност, реакция при пожари, наводнения и бедствия, запазване на природата и др. 

Дискутирани бяха и въпроси за осъществяваните инспекции за правда върху актовете и дейностите на органите на локалната власт, които също са предпочитани за общините. Немалко са случаите, когато на общинските препоръки не се дава опция да отстранят установени нередности преди внасяне на митинги пред административните съдилища. Практиката и съответни образци ще бъдат в обсега на внимание на взаимната работна група.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР